Φτιάξτε σπιτικό ψωμί (χωριάτικου και γαλλικού τύπου)

Ψωμί χωριάτικου τύπου

Συνταγή για 1kg ψωμί

ΥΛΙΚΑ

  • 255ml νερό
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο 
  • 20ml γάλα φρέσκο με 3,5% λιπαρά
  • 320γρ. αλεύρι σκληρό
  • 200γρ. αλεύρι χωριάτικο
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • 2 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 1/4 κ.γ. μαγιά ξηρή σε σκόνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Τοποθετήστε όλα τα υλικά στον κάδο με την σειρά που αναγράφονται παραπάνω. Προσοχή να μην έρθει σε επαφή η μαγιά με την ζάχαρη και το αλάτι. Τοποθετήστε το αλάτι και την ζάχαρη αντικριστά στις άκρες του κάδου και την μαγιά στην μέση. 

2. Για όσους έχουν αρτοπαρασκευαστή τα υπόλοιπα θα γίνουν αυτόματα. Για όσους δεν έχουν, παρακάτω θα δείτε την διαδικασία:

3. Τοποθετείστε στο μίξερ τους συρμάτινους αναδευτήρες και ανακατέψτε στην υψηλή ταχύτητα για 15'. 

4. Βγάζουμε τους συρμάτινους αναδευτήρες και τοποθετούμε τους σπιράλ και ανακατεύουμε στην μεσαία ταχύτητα για περίπου 5 λεπτά. 

5. Μετά σκεπάζουμε την ζύμη με μία πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30'. 

6. Μετά προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 190 - 200 βαθμούς σε αέρα

7. Στο ταψί μας βάζουμε λαδόκολα και με το ζυμάρι φτιάχνουμε το σχήμα του ψωμιού που θέλουμε. 

8. Στην συνέχεια το ψήφουμε για 40' - 50' μέχρι να πάρει το χρώμα που θέλουμε. 

Δείτε επίσης άλλους τύπους ψωμιού με την ίδια διαδικασία αλλά με διαφορετικά υλικά. 


Ψωμί γαλλικού τύπου

ΥΛΙΚΑ

  • 350ml νερό
  • 1 1/2 κ.σ. σπορέλαιο
  • 450γρ. αλεύρι σκληρό
  • 200γρ. αλεύρι μαλακό
  • 2 κ.γ. ζάχαρη 
  • 1 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 1/2 κ.γ. μαγιά ξηρή

Η εκτέλεση είναι ακριβώς ίδια με την παραπάνω.


Εάν σας άρεσε μπορείτε να κάνετε LIKE ή να γράψετε στα σχόλια στο τέλος της σελιδας. Μπορείτε ακόμα να κάνετε VOTE για την σελίδα.

VOTE για την σελίδα


Σχόλια